En kortfattad guide kring vad man ska tänka på för nya investerare

Att investera pengar är det bästa och enklaste sättet för en genomsnittlig löntagare att bygga upp en större mängd kapital sett över tid. Men om man aldrig har investerat pengar tidigare kan det vara allt annat än enkelt att veta hur man ska förhålla sig till börsen och vad man ska titta över. Detta kombinerat med att man gärna vill att det ska bli så rätt som det bara går så tidigt som möjligt gör att många känner en viss oro eller osäkerhet kring hur man ska förhålla sig till investeringar. 

 

Till följd av detta är det vanligt att man låter sin bank eller liknande sköta investeringarna åt en. Även om detta fungerar tenderar ens pengar då att hamna i fonder med höga avgifter och utan att det blir särskilt bra diversifiering. Man blir även väldigt bortkopplad från sitt sparande. Att investera sina egna pengar själv är inte särskilt svårt, och med rätt kunskap blir det enkelt och roligt att spara. I den här texten kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på, samt varför man som ny investerare ska hålla sig borta från aktier medans man är ny och istället vända sig till fondbolag som exempelvis Fair investments eller liknande.  

Aktier är väldigt svårt och kräver att man har en god förståelse för bolagsanalys och marknaden överlag 

Även om mycket av samtalen på sociala medier och liknande handlar om aktier så är detta någonting som man inte bör lyssna närmre på när man är väldigt ny till aktievärlden. Istället så bör man hålla sig till fonder medans man lär sig mer om hur börsen fungerar rent praktiskt, för att på så sätt undvika att man gör dumma nybörjarmisstag. 

 

Samtidigt så är det lätt hänt att man börjar bygga upp ett intresse för att lära sig mer om aktier och investeringar rent generellt. Det kan därför vara kul att krydda sin portfölj med olika aktier för att lära sig om hur dessa fungerar, någonting som det verkligen inte är något fel med att göra. Detta ska dock enbart ses som en krydda, och betrakta alla aktieinvesteringar som förlorade pengar till en början. 

Tänk på att spara långsiktigt 

Det är också oerhört viktigt att man har ett långsiktigt tänk kring sina investeringar. Istället för att man köper och säljer vid minsta dipp eller topp är det viktigt att man sitter still i båten och fortsätter att spara pengar oavsett hur börsen rör på sig. På så sätt ser man till att man aldrig missar en uppgång eller en dipp. Att konsekvent pricka toppar och bottnar är mer eller mindre omöjligt, och ingenting som den genomsnittlige investeraren kommer att lyckas väl med. 

Diversifiera dina investeringar 

Det är även väldigt viktigt att man ser till att diversifiera sina investeringar över olika fonder i olika sektorer för att inte göra sig sårbar för förändringar i markndasstrukturer eller nedställ i specifika sektorer. Genom att köpa exempelvis indexfonder i olika länder och en rad generella fonder inom olika sektorer så skyddar man sina innehav från att åka på tuffare smällar när oföruttsedda saker inträffar.