Tänk på följande innan du ansöker om ett lån

När privatekonomin kärvar är det många som överväger att låna pengar för att täcka de mest nödvändiga utgifterna. Ett lån kan ge plånboken en rejäl skjuts, men det förutsätter att lånet tas med omsorg. Vi har listat några av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke innan du skickar iväg din låneansökan i den här artikeln.

 

Det finns flertalet lån att välja mellan, varav privatlån är det vi kommer att rikta särskilt fokus åt i den här artikeln. Privatlån är lån utan säkerhet som är avsedda för konsumtion. Att låna pengar genom ett så kallat privatlån innebär oftast att pengarna dyker upp på ditt konto omedelbart efter att du beviljats lånet. Det är också därför denna lånetyp har blivit så populär. Men på grund av de risker som privatlån medför är det av stor vikt att du lånar smart och genomtänkt. 

Överväg om du verkligen behöver ett lån

Den allra viktigaste frågan du bör ställa dig själv är huruvida du verkligen är i behov av lånat kapital eller inte. Om du kan finansiera dina utgifter på annat sätt, till exempel genom att införa köpstopp en månad eller shoppa begagnad snarare än sprillans ny inredning, bör du göra det. Ett privatlån är nödvändigtvis inte något dåligt, men det ska inte användas om du verkligen inte behöver pengarna. 

Bekanta dig med hur privatlån fungerar

Härnäst är det väsentligt att förstå dig på privatlånet som sådant. Du bör ha en förståelse för termer som den nominella respektive effektiva räntan och förstå vad som skiljer dessa åt. Men du bör också bekanta dig med villkoren för privatlån och hur dessa kan skilja sig åt från långivare till långivare. Därutöver är det viktigt att du känner till vad som påverkar kostnaden på ett lån, det vill säga hur ditt kreditvärde kombinerat med långivarens bestämmelser påverkar den totala kostnaden.

Jämför lån mellan olika långivare

Om du beslutat dig för att du vill ansöka om ett privatlån är det en god idé att börja med att granska utbudet och jämföra lån från olika långivare. På så sätt får du inte bara en överblick över lånemarknaden men ökar också sannolikheten för att få det bästa lånet möjligt för din ekonomiska situation. Även om lån till synes ser identiska ut skiljer de sig nämligen väldigt mycket åt från långivare till långivare. Du kan med fördel använda en låneförmedlare för att väga olika erbjudanden mot varandra.

Säkerställ att du kan återbetala lånet i tid

Det är av stor vikt att du säkerställer att du har ekonomiska förutsättningar för att återbetala lånet i tid. Om du upplever svårigheter med att betala tillbaka dina befintliga skulder är det inte särskilt förnuftigt att låna mer. Ett lån ska som sagt uteslutande användas för att finansiera sådant du inte kan finansiera på annat sätt. 

 

Om du inte återbetalar lånet inom satt löptid får du ytterligare en skuld som tynger dig och riskerar att gå i personlig konkurs. Planera därför betalningarna innan du ansöker så att du är säker på att du slipper betalningsanmärkningar.